Felçli yüz onarımı

Yüz felci doğumsal olarak veya sonradan kaza, enfeksiyon ve tümör cerrahilerine bağlı olarak görülebilir. Yüz felcinin rekonstrüksiyonunda statik ve dinamik tedavi yöntemleri kullanılabilir. Tedavi yöntemine hastanın yaşı, hastalığı, genel durum ve beklentilerine göre ortak olarak karar verilir.

Dinamik rekonstrüksiyonunda sinir transferleri yapılabilir. Eğer travma sonrası oluşmuş ve erken dönem yüz felci ise sinir yaması ile yüz sinirinin hasarlı bölgesi onarılabilir. Eğer doğuştan bir sorun ya da geç dönem yüz felci ise bu taraftaki yüz siniri çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Eğer sinir çalışmıyorsa bacaktan alınan bir sinir ile yüzün karşı tarafından sinir uzatması ve 6 ay sonrasında kas nakli yapmak gerekir. Bu kas dokusu bacaktan ya da sırttan alınabilir. Karşı yüz sinirine ya da dil sinirine mikrocerrahi ile bağlanabilir. İki aşamalı olarak da yapılabilen bu ameliyatlar ideale en yakın sonuçların alındığı işlemlerdir. Büyük amleliyatlar olmakla beraber uygun seçilmiş hastalarda oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Bu ameliyatlar için uygun olmayan hastalarda ise statik yöntemler uygulanabilir. Tek taraflı yüz germe, kaş ve dudak asma gibi farklı yöntemlerle simetrik bir yüz elde etmeye çalışılır. Yine ameliyat olmak istemeyen hastalarda simetri sağlamak için sağlıklı tarafa botox uygulamaları, felçli tarafa ise non-invaziv yüz gençleştirici uygulamalar yapılabilir.

Fakat her hastada dikkat edilmesi gereken konu eğer göz kapakları etkilenmiş ise oluşabilecek olan körlüğün engellenmesi için mutlak göz kapağı müdahalesidir.